Rubriek: Automatisering

Spraakgestuurd bestelsysteem Voqus gelanceerd op Horecava 2020

QV Technologies uit Amsterdam is genomineerd voor de Horecava Innovation Award met een in eigen huis ontwikkelde spraakgestuurde bestel- en betaalinterface op basis van Artificial Intelligence. De Voqus is een interactieve display speciaal ontwikkeld voor horecaondernemers om de gastervaring te verbeteren en de inzet van personeel te optimaliseren. 

De kleine ronde betaalinterface met display kan eenvoudig worden geïnstalleerd in iedere hotelkamer, lobby of horecagelegenheid. Als een gast iets wil bestellen drukt deze op de ronde display en geeft via spraak de bestelling door. Het ronde scherm draait in de richting van de gast die de bestelling plaatst. Op het scherm zijn de bestelde items te zien. De gast kan daarna de bestelling bevestigen of eventueel nog aanpassen waarna de order naar de bar of keuken wordt gestuurd. Het is mogelijk af te rekenen via de Voqus die overigens ook ingezet kan worden op festivals en evenementen. 

Spraakgestuurde toepassingen populair

Door de snelle innovatie van spraakgestuurde hard- en software van bijvoorbeeld Google en Apple (Siri) is het gebruik hiervan enorm toegenomen. Op dit moment maken al zo’n 400.000 Nederlanders gebruik van dergelijke spraakgestuurde apparaten. Circa 29% van de bevolking maakt al gebruik van voice mogelijkheden op hun telefoon. Oprichter Jan Zuiderveld: ‘Mijn collega Richard en ik komen regelmatig in horecagelegenheden. Ons viel op dat het personeel het vaak enorm druk heeft. Vaak moesten we lang wachten op de bediening en zagen met onze achtergrond in de technologie mogelijkheden tot verbetering. Wij zijn ervan overtuigd dat het gebruik van de stem de meest logische manier is om iets te bedienen. Daarop hebben wij Voqus ontwikkeld waarmee snel en gemakkelijk via voice kan worden besteld. Daardoor kan het bedienend personeel zich volledig richten op gastheerschap en is de aandacht weer terug waar deze hoort: bij de gast’. 

De verwachting is dat begin 2020 de eerste systemen geïmplementeerd zullen worden.

www.QVTechnologies.nl