Rubriek: Apparatuur

Industrial Auctions geeft horeca-apparatuur tweede leven

Een veilinghamer staat alleen nog in het logo van het Eindhovense Industrial Auctions, waar steeds meer horecaondernemers hun gebruikte apparatuur online kopen. De horeca-apparatuur in de enorme hal van Industrial Auctions is meestal van roestvrijstaal gemaakt. Het veilingbedrijf verzorgt de verkoop ervan en groeit zo hard dat het in mei vanuit Best naar een voormalige drukkerij in Eindhoven moest verhuizen. ‘Deze hal meet 5000 m2. Maar wat hier staat is een fractie van wat we verhandelen’, zegt directeur-eigenaar Ad van Kollenburg. ‘Meestal blijft de apparatuur bij onze klanten en houden we daar kijkdagen. Daarna houden we dan de veiling, zonder veilinghamer. Alles gebeurt via onze website’. Van Kollenburg begon het bedrijf in 2010 in Best. Inmiddels heeft Industrial Auctions 15 mensen in dienst.

Gebruikt maar verkoopwaardig

Het bedrijf genereert omzet door 16% van de veilingopbrengst in rekening te brengen. Hiervoor beidt Industrial Auctions specialistische service, zegt marketingmedewerker John van Berlo. ‘Wij werken vooral voor bedrijven die een vestiging sluiten. Het is ontzettend spannend te zien hoe vanuit de hele wereld tot het laatste moment biedingen komen.’ Ad van Kollenburg: ‘Wij hebben acht deskundige projectleiders op het gebied van de voedingsmiddelenindustrie. Tijd om de machines te testen is er helaas niet. Maar zij kijken er wel kritisch naar en beoordelen of ze verkoopwaardig zijn. Want we willen geen rotzooi verkopen. We maken veel foto’s. Van de machines als geheel maar ook van de besturing en onderdelen. Alles brengen we in beeld, ook slijtageplekken en onderdelen die ontbreken. Wij willen het vertrouwen van de kopers niet beschamen want velen van hen komen op de kijkdag, maar er zijn er ook die het product ongezien kopen.’’ In de hal in Eindhoven staan voor verschillende disciplines voor de voedingsindustrie machines opgesteld: bakkerij, vleesverwerking, groente- en fruitverwerking en ook veel horeca apparatuur. Bedrijven die op zoek zijn naar apparatuur kunnen hun hart ophalen bij de online veilingen.

Onder andere vaatwassers, koelkasten, friteuses, werkbanken, ijsblokjesmachines, vitrines, hygiëne apparatuur, grills, ovens, koffiemachines, serveerwagens, bakkerijmachines, combisteamers en fornuizen worden online geveild. Tot slot is de dag waarop de kopers hun spullen komen ophalen ook spannend, zegt Van Kollenburg. ‘We zijn dan altijd met veel mensen aanwezig, helpen bij het inladen en moeten alert toezicht houden dat alles eerlijk verloopt. We hebben wel eens meegemaakt dat stickers werden verwisseld om andere duurdere spullen mee te kunnen nemen.’

www.industrial-auctions.com