Rubriek: Apparatuur

Robotkeuken Cook-e ook geschikt voor kleine ruimtes

De robotkeuken van het Franse bedrijf Cook-e bereidt zonder menselijke hulp verse, gezonde gerechten en is bedoeld om restaurateurs te ontlasten van de druk als gevolg van het tekort aan geschoold personeel. Om de robot ook in restaurants met weinig ruimte te laten werken, gebruiken de ontwikkelaars compacte, hygiënische igus tandriemassen.

Lange werktijden en constante stress, zelfs in het weekend: het beroep van kok is voor veel jongeren niet erg aantrekkelijk. Daarom maken restauranthouders zich zorgen over de toekomst: zal de keuken op een gegeven moment moeten sluiten? Cook-e denkt van niet. Het Franse bedrijf heeft een manier gevonden om de lasten voor restaurants te verlichten in tijden van tekorten aan geschoolde arbeidskrachten: een robotkeuken die bewerkelijke taken overneemt.

Hele traject volautomatisch

Maar hoe kan er gekookt worden zonder personeel? Servicepersoneel of de gasten zelf plaatsen de bestelling met een tablet, invoerterminal of app. Vervolgens start de keuken met de volautomatische bereiding van een gerecht op maat. Stap één: verzamel ingrediënten volgens recepten die in de software zijn opgeslagen. Doseercontainers bewegen langs een schap met opslagmodules. Afhankelijk van het gekozen menu worden rijst, kipfilet, maïs en andere gehakte ingrediënten met een nauwkeurigheid van 0,5 gram opgehaald. Nadat alle ingrediënten zijn opgehaald, wordt de inhoud in een van de drie roterende kookmodules gegoten, die elk op een wokpan lijken. Ze kunnen draaien, kantelen, mixen, bakken en roeren. Slechts 210 seconden nadat de bestelling is geplaatst, is het gerecht klaar om te serveren. Cook-e zegt dat er per uur 250 gerechten bereid kunnen worden, waaronder heerlijke risotto’s, chili con carne en ossobuco. Quentin Guilleus, medeoprichter van het bedrijf, gelooft dat dit soort gastronomie een mooie toekomst heeft: “Het automatiseren van eenvoudige taken verlaagt de kosten, waardoor restauranteigenaren meer kunnen investeren in ingrediënten en service voor een betere restaurantervaring met gerechten van consistent hoge kwaliteit.”

Elektrische tandriemassen igus

Om zoveel mogelijk restaurants te laten profiteren van automatisering, heeft Cook-e de robotkeuken ruimtebesparend ontworpen. De huurprijzen zijn hoog en de keukens zijn navenant klein, vooral in de grote steden. Alle componenten zijn daarom compact, van ingrediëntenopslagmodules tot positioneringsmechanismen voor doseercontainers. Aanvankelijk overwogen de ingenieurs een lineaire geleider met kogelgelagerde loopwagens te gebruiken. Dat zou echter te veel ruimte in beslag nemen, dus besloten de experts tot een alternatief: elektrische tandriemassen van igus. “De tandriemassen uit de drylin ZLW-serie zijn de ideale oplossing voor lichte afstel- en positioneringstaken in beperkte ruimte waar elke millimeter telt”, zegt Michael Hornung van igus. ‘De doorrijhoogte bedraagt slechts 31 millimeter. De igus-oplossing maakt een compacter ontwerp mogelijk, zodat het volume van onze machines kan worden verminderd. De robotkeuken heeft slechts 2,7 m2 vloeroppervlak nodig.

www.cook-e.com

www.igus.nl