Rubriek: Diversen

Gastvrij Rotterdam hoogstaand gastronomisch platform voor horecaprofessionals

Gastvrij Rotterdam in Rotterdam Ahoy is dé horecavakbeurs voor ambitieuze horecaprofessionals. Als hoogstaand gastronomisch platform brengt de beurs op 18, 19 en 20 september de laatste trends en ontwikkelingen ter inspiratie van horecaprofessionals.

Op de beursvloer vinden bezoekers een compleet aanbod van food en non-food producten en diensten. Beursbezoekers kunnen hun hart ophalen bij de 500 deelnemers en aan een zeer uitgebreid programma workshops, demonstraties, masterclasses, wedstrijden en proeverijen met sterrenchefs, meesterkoks, Masters of Wine en topgastronomen.  

Finale Bocuse d’Or

Maandag 18 september wordt Gastvrij Rotterdam afgetrapt met de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. Zeven topchefs nemen plaats aan de vakjurytafel. Aan hen de eer om de chef te kiezen die Nederland culinair mag vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in het Noorse Trondheim. Vijf finalisten en hun commis gaan de strijd met elkaar aan.

Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, François Geurds, heeft een imposante jury voor de Nederlandse finale samengesteld. “Het is geweldig om samen met deze topkoks te mogen jureren. Het is een vakjury van SVH Meesterkoks en chefs die geëerd zijn met vele Michelinsterren. Fantastisch dat zij 18 september acte de préséance geven bij de Nederlandse finale op Gastvrij Rotterdam. Uiteindelijk kiezen zij de winnaar die Nederland mag gaan vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Trondheim volgend jaar maart.” aldus Geurds.

Keukenjury

De vakjury zal op de wedstrijdvloer worden bijgestaan door een keukenjury. Deze bestaat uit SVH Meesterkok André van Doorn en SVH Meesterkok Marco Poldervaart (’t Havenmantsje in Harlingen). Poldervaart is ook de wedstrijdleider in Rotterdam. Van Doorn en Poldervaart kennen de wedstrijd als geen ander: ze waren ooit zelf deelnemer/coach en commis.

De presentatie van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or ligt in handen van televisiekok Mounir Toub. Net als voorgaande editie verzorgt hij de presentatie van de prestigieuze wedstrijd. Mounir Toub is bekend van 24Kitchen, Kook mee met MAX en andere programma’s.

NK Oestersteken 2023

Op dinsdag 19 september organiseert het Wijntheater®, te vinden in hal 6, de dertigste editie van het NK Oestersteken. Wie wordt de snelste en meest vakkundige oestersteker van Nederland? Het doel van deze unieke wedstrijd is naast spektakel natuurlijk dat de kwaliteit van het oester openen verhoogt in Nederland.

Het idee is simpel: een tiental deelnemers gaan 30 Zeeuwse platte oesters in een zo snel mogelijke tijd openen. Midden in het Wijntheater kunnen bezoekers hun skills bewonderen én aanmoedigen. Een driekoppige jury uit de culinaire wereld zal vervolgens de wedstrijdborden met oesters gaan controleren op details en de kwaliteit van het openmaken. Denk hierbij aan details zoals gruisvrije stukken, of de oester is losgesneden en of deze niet is stukgesneden. De winnaar van het NK Oestersteken 2023 krijgt niet alleen de prachtige handgemaakte oestertrofee, maar ook een deelnameplek op het EK Oestersteken 2024.

Gault&Millau Jamsessies  

Na een succesvolle eerste editie op Gastvrij Rotterdam in 2022, keren de Gault&Millau Jamsessies dit jaar weer terug in hal 4 naast de Netwerklounge. Bezoekers konden in een sfeervolle pop-up keuken mee kijken én proeven. En dit jaar is het concept terug met wederom een spectaculaire line-up aan top chefs!

Tijdens de speciale lunch sessies bereiden Rotterdamse chefs en een sommelier een drie gangen menu in het bijzijn van de gasten, waarbij bij elke gang de beste wijn-spijs combinatie wordt gezocht. De succesvolle samenwerking tussen de wijngroothandel Anfors-Imperial en SVH Wijnmeester Roy Pelgrim, Gault&Millau en Gastvrij Rotterdam wordt wederom voortgezet: bezoekers van de horecavakbeurs kunnen bij zes verschillende sessies aanschuiven. Iedere beursdag, om 12:00 en 15:00 uur, vinden de Gault&Millau Jamsessies plaats in hal 4.  

Wijntheater

Als liefhebber van gastronomie is het Wijntheater één van de onderdelen die je absoluut niet mag missen op Gastvrij Rotterdam. Naast het Wine & Fine Foods gebied op de beursvloer met vele leveranciers van topwijnen en spijzen, vind je in hal 6 het sfeervolle en levendige Wijntheater. Met een kwalitatief hoogstaand programma voor de bezoeker is dit een plek om toe te voegen aan je route tijdens je bezoek.

In het Wijntheater geniet je bijvoorbeeld van verschillende lanceringen en presentaties. Zo wordt er iedere dag ’s middags een glasproeverij gegeven met verschillende vormen wijnglazen van de nieuwste Expert Collection van Royal Leerdam. Hier leer je dat dezelfde wijn in ieder glas anders kan smaken! Niet alleen een lancering dus, maar ook de kans om zelf te proeven en het verschil zelf te ervaren als professional. De proeverij wordt gegeven door wijnschrijfster Barbara Verbeek, die samen met glasfabrikant Royal Leerdam speciaal zes wijnglazen heeft ontworpen.

Gastronomisch Gilde

In de Gastronomisch Gilde Wedstrijd Arena stelen verschillende kookwedstrijden de show op Gastvrij Rotterdam. De Green Chef’s Hat is nieuwe duurzame kookwedstrijd waarin chefs worden uitgedaagd honderd procent plantaardig te koken, om zo de meest smaakvolle gerechten te bereiden met oog voor mens en milieu. En dan is uiteraard nog de voorronde van de HANOS Gouden Koksmuts: De ultieme bekroning voor de meest buitengewone chef. De deelnemers dienen een voor- en tussengerecht te koken en een amuse te presenteren. Wie gaat er dit jaar met de felbegeerde Gouden Koksmuts naar huis?

Gastvrij Rotterdam belooft kortom ook dit jaar een onvergetelijk culinair spektakel te worden, waar je als horecaprofessional echt bij moet zijn. Niet om alleen de gevestigde topchefs te bewonderen, maar zeker ook om nieuw talent te ontdekken.

www.gastvrij-rotterdam.nl