Rubriek: Diversen

KHN aan nieuwe kabinet: Haal Nederland uit de sluimerstand

Koninklijke Horeca Nederland roept het nieuwe kabinet op Nederland uit de sluimerstand te halen en de horecasector perspectief te bieden. Nu Omikron minder ziekmakend blijkt dan eerdere varianten, wordt het tijd dat het kabinet het coronabeleid en de maatregelen gaat herijken door te kijken naar wat er wél kan.

KHN deelde dit weekend daarom een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met de nieuwe bewindspersonen, inclusief de horecaroutekaart voor een verantwoorde heropening. In aanloop naar het eerstvolgende weegmoment vraag KHN het kabinet nadrukkelijk de volgende twee punten mee te nemen: kijk naar wat er wél kan én houd rekening met het economische en sociaal-maatschappelijk belang van de horecasector voor de maatschappij.

Nieuwe bewindspersonen
De horeca krijgt met name te maken met nieuwe bewindspersonen op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. KHN is blij dat de nieuwe bewindspersonen vandaag officieel zijn beëdigd en feliciteert hen met hun benoeming. Nu is het tijd om door te pakken en Nederland zo snel mogelijk uit de sluimerstand te halen. KHN rekent op een constructieve houding van het nieuwe kabinet en gaat graag in gesprek over hoe we de komende tijd slim omgaan met het coronavirus.


Eerste stap: heropening horeca
Vorige week presenteerde KHN de horecaroutekaart met concrete suggesties om op zeer korte termijn tot heropening van de horeca te komen. Het is namelijk van groot belang om samen vooruit te kijken naar wat er wél kan in onze omgang met het coronavirus, in plaats van telkens terug te moeten vallen op contactbeperkende maatregelen waardoor de horeca moet sluiten. KHN kijkt hierbij naar de ontwikkelingen in de samenleving, maar ook naar andere Europese landen waar de horeca op dit moment veel meer ruimte krijgt. Het draagvlak voor de maatregelen neemt af; de samenleving snakt naar lucht, perspectief, contact en wil elkaar weer ontmoeten. Als huiskamer van de samenleving kan de horeca dit op een veilige manier faciliteren. De horeca is er klaar voor.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Met ons weloverwogen plan voor een verantwoorde heropening van de horeca, hoop ik dat het kabinet de stap zet om ondernemers weer perspectief te bieden. Ik nodig de nieuwe bewindspersonen dan ook van harte uit om met ons in gesprek te gaan over zowel de korte als middellange termijnplannen. In aanloop naar vrijdag roep ik het kabinet op om te kijken naar wat er per 15 januari wél kan en het belang van de horeca als veilige ontmoetingsplaats van mensen (op afstand en met regels) serieus te nemen.”
www.khn.nl