Rubriek: Inrichting

Nieuwe 3D-toepassing van standaard systeemplafond Rockfon

Rockfon® heeft samen met interieurarchitect Gerben van der Molen van Stars Design uit Schiedam een compleet nieuwe 3D toepassing van haar standaard systeemplafond ontwikkeld. Deze innovatie stelt architecten in staat om een goede akoestiek te realiseren en tegelijkertijd te spelen met de hoogtes en patronen van plafondpanelen in een standaard systeemplafond.

Dat biedt vrijwel oneindige ontwerpmogelijkheden. Of zoals de interieurarchitect het zegt: “Deze toepassing maakt van een systeemplafond een lust in plaats van een last.”

Primeur voor Figi in Zeist

Hotel Theater Figi in Zeist heeft de primeur van het eerste Rockfon 3D-systeemplafond in Nederland. De toepassing is in zwart-wit uitgevoerd in de theaterfoyer tijdens een grondige renovatie van het hotel. Hoewel de complete foyer is vernieuwd lijkt het plafond de grote aandachtstrekker, vertelt directeur Victoria Ruijs van Figi. “Al onze gasten beginnen er over, het is echt een blikvanger.” Zelf is ze ook enthousiast over het ontwerp en design, dat is uitgevoerd met Rockfon Blanka, een plafondpaneel met een uiterst mat en extreem wit oppervlak en een zwart ophangsysteem. “Ik vind het echt een mooi en speels plafond dat de juiste uitstraling heeft voor ons hotel-theater. Het maakt het ontwerp van de foyer helemaal af”, zegt Ruijs. “Tegelijkertijd kunnen we gemakkelijk bij alle installatietechniek”. De directeur vertelt dat de kleurstelling een doorvoering van het originele designthema van het hotel is. Zwart-wit is ook terug te zien in het wapen van Zeist.

Functioneel, betaalbaar en toch mooi
Interieurarchitect Gerben van der Molen, die de nieuwe foyer van Theater Hotel Figi ontwierp, stond aan de wieg van de ontwikkeling van het 3D-plafond. “Ik heb het bedacht als antwoord op de vraag die ik mezelf stelde: ‘hoe kunnen we systeemplafonds maken die functioneel, betaalbaar en toch mooi zijn?’ De basisgedachte is om van het nadeel van een systeemplafond (de zichtbare ophangconstructie) een voordeel te maken door de ophangconstructie te benadrukken”, licht hij toe. “Alle fabrikanten willen hun systeemplafond zo strak mogelijk gemonteerd zien, maar door de constructie een kleur te geven en de platen er schuin in te leggen ontstaat juist een zeer fraai en decoratief beeld. Vanuit elke hoek bezien biedt het bezoekers een ander perspectief. Als interieurarchitect vind ik het echt een versterking van het complete interieurontwerp.”

www.rockfon.nl