Rubriek: Food & Drinks

Nieuwe bergamotlikeur ‘Italicus Rosolio’ valt in de prijzen

De nieuwe bergamotlikeur ‘Italicus Rosolio di Bergamotto’ heeft de prijs voor ‘Best New Spirit/Cocktail Ingrediënt’ gewonnen tijdens de Tales of the Cocktail 2017 in New Orleans. De ceremoniële prijsuitreiking, die binnen de drank industrie gelijk staat aan de Oscars, werd bijgewoond door 1500 top bartenders en leiders uit de branche. Het vijfdaagse festival trekt jaarlijks 20.000 barkeepers, bareigenaren en merk eigenaren uit 35 landen. De award voor ‘Best New Spirit/Cocktail Ingrediënt’ is de meest felbegeerde prijs binnen de product categorie.

19e -eeuws recept

Voor de creatie van Italicus Rosolio, combineerde de bekende Italiaanse expert in gedistilleerd én barman Giuseppe Gallo, een 19e-eeuws recept met zijn eigen familie tradities. De drank bevat de aromatische essence van IGP bergamot sinaasappels uit Calabrië, citroenen uit Sicilië, lavendel, rozen, kamille, melissebalsem en gentiaan. Rosolio was eeuwenlang het Elixer van de Medici en het aperitief op het Koninklijke Hof tot het uit de gratie raakte en vrijwel verdween. Volgens zorgvuldig historisch onderzoek is Italicus Rosolio gebaseerd op het klassieke 19e-eeuwse recept voor Rosolio di Torino. Gallo paste de verhoudingen en de zoetheid aan én combineerde het recept met de een generaties oude traditie: het maken van Rosolio van verse bergamot sinaasappels uit Calabrië en citroenen uit Sicilië. “Als barkeeper en ambassadeur van Italië heb ik altijd gedroomd van het creëren van een likeur als een blijvend eerbetoon aan onze familietraditie en mijn geliefde moederland. Ik heb vaarwel gezegd tegen een geweldige baan en al mijn spaargeld in Italicus Rosolio geïnvesteerd. We hebben het vergeten aperitief nogmaals uitgedacht en een nieuw leven ingeblazen. De toekenning van deze prijs door mijn mede barkeepers, collega’s en de cocktail gemeenschap betekent heel veel voor me. Ik ben zeer dankbaar voor deze erkenning en steun aldus Gallo.

Introductie in Nederland

De nationale introductie van Italicus Rosolio werd onlangs in Nederland gestart in Amsterdam en Rotterdam, waar het bij topbars en restaurants zoals Door 74, the Hoxton, the Stirr, Noah, the Dr., Ayla, de Bokkedoorns en Las Palmas verkrijgbaar is. Dit was een vervolg op de succesvolle introductie in Groot-Brittannië en de goedkeuring van bekende zaken als The Connaught, The Savoy, The Gibson en Oriole. Tegelijkertijd verspreidt de likeur zich over de VS, Italië, België, Griekenland, Spanje, Kroatië, Zwitserland, Duitsland, Hongkong en Scandinavië. Italicus Rosolio wordt in Nederland geïmporteerd en gedistribueerd door Cooper & Barrel, onderdeel van Koninklijke de Kuyper BV. Mark de Witte, CEO van De Kuyper Royal Distillers vertelt: “Dit is voor ons allemaal een erkenning om trots op te zijn en het is geweldig om te zien hoe de branche Italicus Rosolio di Bergamotto heeft omarmd. Giuseppe Gallo is één van de meest succesvolle en gerespecteerde barmannen ter wereld. Ik heb vele jaren met hem samengewerkt en hij is een echte vriend geworden . Toen hij ons benaderde met zijn idee voor Italicus Rosolio di Bergamotto twijfelden we dan ook geen moment om deel te nemen. Als strategisch zakelijke partner en internationale distributiepartner van Italicus Rosolio di Bergamotto zien wij deze prijs zowel als een bevestiging als een motivatie om in de toekomst nog meer barkeepers en consumenten voor dit prachtige product binnen Nederland en daarbuiten te winnen”.

ITALICUS Rosolio di Bergamotto

ITALICUS Rosolio di Bergamotto werd gecreëerd barman Giuseppe Gallo, een autoriteit op het gebied van Italiaanse likeuren en gedistilleerde dranken. Het doel was de vergeten Rosolio weer op de kaart te zetten en dat heeft gewerkt: Italicus Rosolio werd afgelopen week bekroond tot ‘Best New Spirit/Cocktail Ingrediënt‘ tijdens de Tales of the Cocktail 2017. Italicus Rosolio wordt gemaakt van de beste Italiaanse ingrediënten en doet bij elke smaakvolle druppel denken aan Italië. De belangrijkste tonen zijn IGP Calabrische bergamot sinaasappels en Siciliaanse citroenen. Het opvallende ontwerp van de fles laat de historie van Italië zien en vertelt tegelijkertijd het verhaal van Rosolio’s oude traditie van het drinken van een aperitief. Het in Schiedam gevestigde bedrijf Cooper & Barrel, onderdeel van Koninklijke de Kuyper, importeert en distribueert Italicus Rosolio voor de Nederlandse markt.

www.rosolioitalicus.com