Rubriek: Food & Drinks

Nominaties Horecava Innovation Award 2019 bekend

Rookworst van damhert uit de duinen, composteerbare patatbakjes van suikerriet, medewerkers werven door middel van swipen en een volledig geautomatiseerde cocktailbar. Het is een greep uit de fantasierijke innovaties die zijn genomineerd voor de Horecava Innovation Award 2019; dé jaarprijs voor de beste innovaties in de Nederlandse foodservice branche. Tijdens de opening van de 63ste Horecava, op maandag 7 januari 2019 in RAI Amsterdam, worden de categoriewinnaars, de overall winnaar en de winnaar van de Karel de Vos Duurzaamheid Award bekend gemaakt. De overall winnaar krijgt behalve de felbegeerde wisselbeker en eeuwige roem, een stroom aan publiciteit in de pers en op social media.

189 inzendingen

Een onwaarschijnlijk grote oogst van 189 innovatieve inzendingen dit jaar (tegen 120 vorig jaar). Meer dan hónderd innovaties vielen in de categorie Food & Beverage. De jury had de handen vol en leed na afloop van de proefsessies aan overprikkelde smaakpapillen. De verschuiving van dierlijk eiwit naar plantaardig, dendert door met onverminderde vaart. Veel inzenders willen een duurzaam, lekker en snel alternatief bieden aan de immer uitdijende groep van vege- en flexitariërs. Opvallend is de stijging van het aantal vegan producten, die helemaal niets dierlijks meer bevatten. Plant-based koken zet door. Verder creatieve oplossingen voor keukens die handjes te kort komen.

Korte metten met plasticberg

Producten van natuurlijke, recyclebare grondstoffen maken korte metten met de plastic- en kledingberg in de categorie Concepts, Interior & Design. Ook bij Equipment & Services ligt focus op tegengaan van verspilling. Daarnaast zijn er antwoorden op het gebrek aan personeel in de vorm van handige apparaten, die een deel van het werk kunnen overnemen. De deeljury van de nog jonge categorie Digital, Apps & Social Media had heel wat te testen. De inzendingen waren avontuurlijker dan vorig jaar. Van hippe wervingsapp voor medewerkers tot een ‘warm en gastvrij’ alternatief voor het onpersoonlijke online reserveren. Artificial intelligence en swipen doen hun intrede.

Na een intensieve dag proeven, keuren en testen kwam de onafhankelijke jury, bestaande uit ondernemers, deskundigen en vakjournalisten, tot de volgende zestien genomineerden:

Categorie Concepts, Interior & Design

– Circulaire kokskledinglijn van Persu, gemaakt van Infinity-stof van Dutch Awearness, een 100% recyclebare polyester stof

– Flyingtable een slim frame met deelbaar tafelblad dat om palen, zuilen én bomen kan worden geklemd

– NOHBO drops, Shampoo, conditioner, douchegel etc., per portie verpakt in een ecologisch verantwoorde, wateroplosbare folie, in druppelvorm.

– Snackdisposables van suikerriet, aantrekkelijk en 100% composteerbaar.

Categorie Digital, Apps & Social Media

– AssistYou, een intuïtief werkende digitale telefoonservice voor de horeca die is gebaseerd op artificial intelligence.

– Deliverect, maakt einde aan de wildgroei van bonnenprinters en monitors van diverse bezorgdiensten in horecakeukens.

– OnJobs, een nieuwe en uiterst visuele manier van het opstellen en presenteren van horecavacatures.

– SO Connect Review, op één plek duidelijk overzicht over reviews die mensen online over je horecazaak plaatsen.

Categorie Equipment & Services – Asept Fretus pomp, sauzendispenser; hygiënisch, herbruikbaar, vaatwasserbestendig en gebruiksvriendelijk.

– Glazenwasmachine TOP DRY, gegarandeerd een poleervrij en kurkdroog resultaat.

– TenderOne Bottle tender, geautomatiseerde cocktailbar.

– Zero foodwaste, brengt voedselverlies in kaart.

Categorie Food & Beverage

– Aard, drank van houtgerijpt wild bier, geblend met kvass van oud desembrood, rode biet en absintalsem

– Amster-Damhertenrookworst, ambachtelijk geproduceerde rookworst met vlees van damhert uit de Amsterdamse Waterleidingduinen.

– De Balletjes, borrelsnack gemaakt van de reststromen van duurzame verse frietproducent.

– Kukki Cocktails, spannend ogende cocktails met ijsblokjes en vers fruit, ín de fles.

Karel de Vos Duurzaamheid Award

Voor de zevende keer wordt de Karel de Vos Duurzaamheid Award uitgereikt. De fraaie trofee is vernoemd naar de in 2012 overleden initiatiefnemer en eerste juryvoorzitter van de Horecava Innovation Award. De prijs is voor de innovatie die het meest blijk geeft van een duurzame, toekomstgerichte visie en die ondernemers nieuwe kansen biedt. Alle inzendingen maken kans.

www.horecava.nl