Rubriek: Food & Drinks

Tess Posthumus en Timo Janse openen cocktailbar Dutch Courage

In corona-tijd een bar beginnen? Wereldwijd bekroonde bartenders Tess Posthumus en Timo Janse doen het gewoon. De cocktailbar op de Amsterdamse Zeedijk 12 is een ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren en combineert 150 verschillende jenevers met een uitgebreid aanbod aan jenever cocktails. Primeur: in de Amsterdamse bar vind je ook de eerste kopstootjes-automatiek ter wereld.  

Op 1 april ontvingen Tess Posthumus en Timo Janse de sleutels van hun nieuwe zaak in hartje Amsterdam. In een periode waar alle horeca gesloten was vanwege corona, was er helaas niet direct reden tot een vreugdedansje. Wat wel? “Je hebt een paar nachtmerries en zweetaanvallen, krijgt tips van je hele omgeving, en besluit er vervolgens volle bak voor te gaan”, aldus Timo Janse. En zo was de naam van de tweede cocktailbar van Posthumus en Janse ineens nog toepasselijker dan aanvankelijk bedacht. De term Dutch Courage en jenever gaan namelijk hand in hand. Waar de Nederlandse en Engelse soldaten ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog zij aan zij vochten, dronken de Engelsen zich, tijdens de strijd, geregeld moed in met Dutch Courage, oftewel een flinke slok jenever die ze kregen van de Nederlandse soldaten.

Jenever en cocktails

Tess Posthumus: “Onze traditionele jenever werd breed verhandeld en over de hele wereld gedronken. En tijdens de Amerikaanse ‘gouden eeuw van de cocktail’ (1850-1920) was jenever naast brandy, whiskey en rum, één van de vier dranken die als basis in cocktails werd gebruikt. 25% van alle klassieke cocktails zijn op basis van jenever. Bij Dutch Courage laten we onze gasten opnieuw verliefd worden op deze traditionele drank en andere mooie distillaten, zoals Nederlandse gin, rum en oud-Hollandse likeuren.” Cocktail bar Dutch Courage combineert 150 verschillende jenevers uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland met een uitgebreid aanbod aan jenever cocktails en is een ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren.  

Eerste kopstootjes-automatiek ter wereld

Posthumus heeft in Dutch Courage eindelijk een idee kunnen verwezenlijken waar ze al langer mee rondliep. Op Zeedijk 12 vind je de eerste gekoelde kopstootjes-automatiek ter wereld. Posthumus en Janse selecteerden hun drie favoriete combinaties en zo trek je de miniatuur kruikjes met jonge, oude of 100% moutwijn jenever én een koud flesje bier uit de muur. Dit past binnen de ideeën van Posthumus en Janse om cocktails en jenever toegankelijker te maken voor een breder publiek. Posthumus: “Het is natuurlijk gewoon superleuk om iets uit de muur te trekken. Nostalgisch voor de Nederlander en een speciale ervaring voor de toerist. En ook nog eens lekker corona-proof!”.

De ontwikkelingen rondom de nieuwe bar zijn te volgen via Instagram @dutchcouragecocktails en Facebook/dutchcouragecocktails.