Rubriek: Inrichting

Interieurtrend 22/23: intimiteit en wow!

Door Pauline de Schepper – Studio de Bruyn

Wat een schijnbare tegenstelling, intimiteit en wow! Door de vreemde tijd waarin we leven zoeken we enerzijds een spetterende outlet waar we een belevenis meemaken en gezien kunnen worden. Maar tegelijk willen we graag wat intimiteit met onze vrienden, familie of relaties die we lang niet konden zien.

Gasten zijn meer dan ooit op zoek naar het wowgevoel wanneer zij uitgaan. Bijzondere horecaconcepten met een duidelijke eigen identiteit. We zien dus veel opvallende kleuren (niet schreeuwerig maar opvallend), veel prints en patronen, diverse eyecatchers welke het interieur vooral Instagrammable maken of, afhankelijk van de doelgroep, Tiktokwaardig.

Om de gast de intimiteit te geven die hij zoekt, creëren we hoekjes met geborgenheid, met ronde banken waarin we met ons eigen clubje kunnen zitten of zelfs een mooi ingerichte private dining ruimte. Er worden hier veel stoffen gebruikt die zacht en aaibaar zijn en akoestisch een groot voordeel bieden door de geluidsabsorptie.

Inspiraties en invloeden komen uit de gehele wereld en mooie kasten met decoratieve voorwerpen kunnen ook goed ingezet worden als roomdivider tussen gasten.

Groen en beplanting

En natuurlijk kunnen we de beplanting niet vergeten. Tientallen jaren geleden gebruikte ons bureau al veel groen in de horecainterieurs, zelfs toen dit niet “in” was. Maar Studio de Bruyn is altijd van mening geweest dat groen en beplanting leven en tegelijk rust geeft in een interieur. Een aantal grote bomen of talloze kleine potten met planten, het maakt niet uit, maar zonder dat is het interieur niet af. Studio de Bruyn heeft niet voor niets het groene lijntje in het logo ;))

Veel meer hergebruik

Waar het enerzijds uitbundig wordt, zijn er zeker ook tijden van bezinning en terug naar basic. Woorden als “hergebruiken”, “herontwikkelen”, “herleven”, worden vaak gebruikt bij deze nieuwe trends. Wat al decennia nodig is, gaat nu hopelijk meer handjes en voetjes krijgen: Save the planet. Het gebruik maken van duurzaam materiaal, gerecyclede grondstoffen of hergebruik van bijvoorbeeld meubilair is niet raar meer, maar juist hip en vooruitstrevend.

Door hergebruik zijn de scherpe kantjes er af. Dat betekent dat qua kleur het zwart niet zwart is maar donkergrijs, donkerblauw of donkerbruin. Het mooie hiervan is dat de vormen duidelijker worden en niet verdwijnen in de schaduw. Wit is dan ook niet wit, maar lichtgrijs of crème. De kleuren in de interieurs krijgen iets minder contrast en worden vriendelijker maar blijven opvallend. Meubilair kan worden opgeknapt en hergebruikt.

Er wordt zeer veel onderzoek gedaan naar materialen door fabrikanten. Zo kregen we laatst een meubelstof onder ogen die een prachtige linnenlook had en ook zo zacht en soepel voelde maar volledig was gemaakt van plastic flesjes. Het grote voordeel is dus ook dat vlekken prima verwijderd kunnen worden en het voor binnen en buiten gebruik geschikt is.

Terras

Wat buiten betreft is het bij veel horecaondernemers wel duidelijk hoe belangrijk het terras is. En dat dat meer inhoudt dan wat tafeltjes en stoeltjes. Ook hier moet de identiteit er af stralen. De sfeerbeleving moet meer dan eens naadloos aansluiten op het interieurdesign. En ook hier zien we een combinatie van intieme zithoekjes, borreltafels, loungehoeken en flexibiliteit in de tafelopstelling. Kleur, materialen, verlichting en zonwering… alles op elkaar afgestemd.

Routing

Naast alle aandacht voor de visuele identiteit en uitstraling, mogen we vooral de routing niet vergeten. Zeker in tijden met personeelstekorten zijn de looplijnen in het restaurant of op het terras te belangrijk! Ook in de keuken kunnen door aanpassingen in het concept problemen ontstaan. Veel horecabedrijven bieden nu ook de mogelijkheid van afhalen of bezorgen. Er is behoefte aan inpakmateriaal en -ruimte en de bezorging gaat vaak niet via het restaurant of is niet gewenst. Een professionele kijk hierop kan zeker verbetering opleveren. En vaak denkt iedereen dat hij of zij dit wel kan. Maar het is hetzelfde als met koken: Ik kan ook echt lekker koken, maar die professionele kok kan het uiteindelijk toch beter. En zo heeft iedereen zijn kwaliteiten, talenten en ervaring.

Bij ons recente project Mizumi in Barendrecht is de afhaalruimte multifunctioneel gemaakt. In de loop van de avond verandert deze ruimte in een gezellige loungehoek!

De lange tafels voor grotere groepen kunnen opzij gereden worden zodat er ruimte ontstaat voor eventueel een dj. De ronde banken bieden intieme hoekjes om met vrienden gezellig te eten. Bij de ramen kun je genieten van het uitzicht en bij mooi weer van het prachtige aangebouwde terras op het water.

www.studiodebruyn.nl