Rubriek: Inrichting

Terras & Interieur

Door Pauline de Schepper – Studio de Bruyn Projekt & Interieurarchitektuur

De terrassen in de horeca van vandaag zijn allang niet meer zoals de terrassen van voorheen. De ontwikkeling en het belang van het terras is de laatste jaren enorm gegroeid doordat het leven zich van binnen naar buiten verplaatste. Niet alleen in het voorjaar en in de zomer, maar ook in het verre najaar wordt er veel gebruik gemaakt van het terras.

Waar we vroeger een paar kunststof tafeltjes met aluminium stoeltjes neerzetten, worden er nu toch wel hele andere eisen gesteld aan het terras. Het terras is namelijk het visitekaartje van het bedrijf, het verlengstuk van het interieur. Een weergave van de identiteit welke het horecabedrijf uit wil dragen. En dan maakt het niet uit of het nu om een hotel, cafetaria, beachclub, ijssalon of restaurant gaat. Het terras moet dus ook ontworpen worden zoals het interieur, maar dan min of meer zonder buitenwanden.

Verlengstuk van binnen

Studio de Bruyn bekijkt het terras dus vanuit dezelfde gedachte als het interieur. Concept, lay-out, verschillende zitsensaties, lichtinval, lichtplan, materiaal, meubilair en kleur. Zo heeft het terras van restaurant Duinhoek bij vakantieresort Citta Romana een strandachtig concept. De ronde banken, welke je binnen ook steeds meer ziet, zorgen buiten ook voor een eigentijdse relaxte sfeer. De verschillende manieren van verblijven worden hier aangeboden: loungebanken en halfhoge tafels voor de borrel, ronde banken om een hapje te eten met vrienden en tafels met comfortabele maar onderhoudsarme stoelen voor het intieme diner. In de grote vijver waar het terras aan grenst, drijven feeërieke lichtgevende ballen tussen de waterlelies.

Het terras voor Japans restaurant Mizumi werd afgelopen jaar ontworpen en gebouwd en staat op palen in het water. Het ontwerp sluit qua vormentaal en materiaalgebruik naadloos aan op het pand en herkenbaar is het Japanse karakter. Zo zijn de vlonders in een de vorm van tatamimatten ontworpen. Als in een Japanse tuin zijn er aparte “eilandjes” die rondom de gevel gebouwd zijn. In overleg met de hovenier is er gekozen voor Aziatische maar vooral ook groenblijvende plantensoorten waardoor zomer en winter het terras er levend uitziet. Ook hier kan men kiezen tussen loungen en dineren met uitzicht over het water. Een aantal segmenten zijn overkapt met lamellen die op afstand open of dicht gedraaid kunnen worden voor zon, schaduw of regen. Een mooi lichtspel zorgt ‘s avonds voor een clubachtige sfeer.

Informele uitstraling

Restaurant In de Achtertuin heeft het terras in de achtertuin, natuurlijk. Maar ook de informele uitstraling van In de Achtertuin loopt van binnen naar buiten, door hetzelfde kleurgebruik en divers meubilair wordt zowel binnen als buiten gebruikt. Er is veel variatie van onder andere ronde tafels met wat relaxtere stoelen, lange banken welke de mogelijkheid bieden om met een groep te komen eten en de hoeveelheid planten zijn zowel binnen als buiten niet te tellen. Er groeien veel kruiden in de tuin die vers geplukt kunnen worden voor de gerechten. Margriet en Jip runnen het restaurant met groene vingers!

Het is dus van groot belang dat het voor de gast duidelijk is wat zij kunnen verwachten wanneer zij plaats nemen op het terras. Vooral wanneer het aanbod van diverse terrassen groot is. Het terras mag opvallen, veelzijdig zijn, de juiste sfeer hebben en de stoelen comfortabel zijn. 

www.studiodebruyn.nl