Rubriek: Food & Drinks

Moai Caviar is de “De kaviaar van de zeewieren”

Moai Caviar staat bekend als ‘Umibudo’, het Japanse woord voor ‘Sea Grapes’ of ‘Green Caviar’. Deze groene zeedruif heeft een opvallend uiterlijk dat doet denken aan besjes of druiven. Het eten van groene zeedruiven is een unieke ervaring door hun ‘popperige’ structuur. De balletjes breken gemakkelijk op de tong, waardoor een aangename zilte smaak vrijkomt. Een visueel aantrekkelijk ingrediënt met een gel-achtig en sappig mondgevoel.

3-Michelin-sterren chef Jonnie Boer noemt het “de kaviaar van de zeewieren” en is erg enthousiast met de Nederlandse versie van de zeedruif. Samen met chef Nelson Tanate passen zij Moai Caviar gelijk toe in een recent signatuurgerecht met oesters, geitenkaas, verschillende zuren en zilte groenten.

Onderwatergroenten

Bijzonder is dat de Moai Caviar tot is stand gekomen in samenwerking met onderwaterboer Hendrik Staarink. Hendrik was al langere tijd bezig met het ontwikkelen van onderwatergroenten en zijn afgelopen jaar de krachten gebundeld met een productielocatie in het Westland. De zoektocht naar andere onderwatergroenten zal worden doorgezet. Staarink: ‘Deze zeedruiven zijn écht vers. Dit levert een ongeëvenaarde smaak en mondgevoel op. In onze eigen teelt zijn we nu in staat de zeedruiven te telen en als vers product aan te beiden. De smaak is optimaal en het mondgevoel als of geoogst op de riffen in de subtropische wateren van de Stille Oceaan. Tot nu toe zijn zeedruiven uitsluitend geconserveerd op pekelwater beschikbaar geweest; daar is nu verandering in gekomen. Voordat je de geconserveerde variant gebruikt leg je het in kraanwater om te ontzilten, de unieke ‘popperige’ structuur komt dan weer gedeeltelijk terug, al krijgt dit alternatief van echt vers nooit meer de oorspronkelijke, en juist zo prettige, bite terug’.

Veel toepassingen

Moai Caviar is perfect voor toppings van canapés, in combinatie met cocktails of als functioneel item in verschillende vis, schaaldieren, schelpdieren, tempura, sushi, soepen, salades of rijstgerechten. Ook in combinatie met desserts kan het heel bijzonder zijn. Spoel licht af, laat het drogen en eet het rauw zoals sashimi. Moai Caviar snel blootstellen aan ijswater, zal de textuur versterken en de smaak verbeteren. Pas op dat u geen dressing van bovenaf aanbrengt, omdat de zeedruiven hierdoor verdorren.

Koppert Cress

Koppert Cress is voortdurend op zoek naar natuurlijke, innovatieve ingrediënten, die chefs kunnen gebruiken om de smaak, geur en presentatie van hun gerechten te intensiveren. Producten die voldoen aan de steeds strengere eisen van restaurants wereldwijd. Cressen zijn vers gekiemde plantjes van 100% natuurlijke, aromatische planten. Deze bieden een versheid en intensiteit in smaak en geur die alleen in jonge plantjes wordt aangetroffen.

www.koppertcress.com/nl/producten/moai-caviar