Rubriek: Diversen

Verbod op wegwerpplastic ook gevolgen voor Horeca

De EU stemde eind oktober vóór een verbod op wegwerpplastic. Rietjes, plastic bekers, wegwerpbestek, zakjes en plastic fastfoodverpakkingen; als het aan het Europees parlement ligt zijn deze producten vanaf 2021 verboden. Hoewel het verbod nog niet definitief is, moeten producenten en gebruikers van deze plastic disposables wel vast nadenken hoe ze hiermee omgaan. Bunzl laat op Horecava 2019 alternatieven zien, inclusief circulaire initiatieven en andere mogelijkheden om duurzamer te ondernemen.

Wat houdt het verbod in?

Het voorgenomen verbod op wegwerpplastic is bedoeld om een einde te maken aan de plasticsoep en plastic afval op straat. Het verbod betreft dan ook alleen plastic dat na één keer gebruiken wordt weggegooid, waarbij het vaak in de natuur terechtkomt. Het verbod moet de circulaire economie stimuleren en ertoe leiden dat er veel meer plastic wordt hergebruikt. Hoewel het Europees parlement bijna unaniem ‘ja’ zei tegen het verbod op wegwerpplastic is het verbod hiermee nog niet definitief. Dat is het pas als alle milieuministers van de EU-lidstaten akkoord zijn, eventuele wijzigingen zijn doorgevoerd en over alle verschillen is onderhandeld. Daarna moeten de landen deze regels omzetten in nationale wetgeving.

Consequenties o.a. voor fastfood en koffie

Gebruikt u veel disposables of wegwerpverpakkingen voor het eten en drinken dat u verkoopt? Verkoopt u bijvoorbeeld koffie, snacks of broodjes ‘to-go’? Dan zal het verbod consequenties voor u hebben. Gelukkig is er een groeiend aantal alternatieve disposables en foodverpakkingen verkrijgbaar. Deze duurzame range is continu in ontwikkeling, waarbij nieuwe materialen en toepassingen worden getest. Denk aan producten van suikerrietpulp, hout, bamboe of landbouwafval.

Duurzame alternatieven en kennissessies op Horecava 2019

Bunzl heeft een groot assortiment duurzame disposables en verpakkingen. Dit assortiment wordt bovendien continu uitgebreid. Nieuwe soorten grondstoffen, nieuwe kleuren in het voorheen vooral bruin-witte productgamma en eetbare verpakkingen. Er is van alles mogelijk. Wat allemaal? Dat laat Bunzl zien op de Horecava, van 7 t/m 10 januari 2019, waar Bunzl te vinden is op stand 01.224. Met diverse sprekers en innovatieve activiteiten is dit een goede gelegenheid om al uw vragen te stellen over het verbod op single-use plastics en over manieren om de circulaire economie te omarmen.

www.bunzl.nl