Rubriek: Food & Drinks

NK Barista Wedstrijden op Horecava 2024

Horecava, de grootste horecavakbeurs van Nederland, staat in de startblokken voor de veelbelovende editie van 2024, die plaatsvindt van 8 tot en met 11 januari. Een van de meest opwindende aankondigingen voor dit evenement is de integratie van de Nederlands Kampioenschappen Barista. Deze kampioenschappen, waaronder het Dutch Barista Championship, Dutch Latte Art Championship, Dutch Brewers Cup en Dutch Cuptasters Cup, beloven een boeiend spektakel te worden dat de koffiewereld in Nederland in de schijnwerpers plaatst.

Deze kampioenschappen vinden plaats in hal 12 van de RAI Amsterdam, waar de segmenten ‘Koffie, thee & cacao’ en ‘Bakkerij & Patisserie’ samenkomen. Hiermee krijgen de bezoekers van Horecava 2024 de gelegenheid om de nieuwste trends en innovaties op het gebied van koffiebereiding te ontdekken en te genieten van het vakmanschap van toegewijde barista’s.

SCA Nederland organiseert de NK Barista wedstrijden. De Nederlands kampioen van iedere wedstrijd vertegenwoordigt ons land op de wereldkampioenschappen in 2024. De Specialty Coffee Association (SCA) is een internationale non-profit, op leden gebaseerde organisatie die duizenden koffieprofessionals, vankoffie boer tot barista, van over de hele wereld representeert. De SCA Nederland organiseert op Horecava vier wedstrijden.

Dutch Barista Championship

Vier bijzondere espresso’s, vier heerlijke melkdranken en vier signature drinks. Verpakt in een strakke presentatie van 15 minuten tegenover een internationale jury, waarmee baristas kunnen laten zien wat zij kunnen en waar ze voor staan. De winnaar mag zich dit jaar Nederlands kampioen barista noemen.

Dutch Latte Art Championship

In 10 minuten een getrainde jury omver blazen met een unieke latte art creatie, dat is de latte art championship. In de finale schenkt een deelnemer zes dranken: twee sets identieke free pour latte’s en een set identieke designer latte’s (hier mogen ze onder andere ook ‘edgen’ en kleurstof gebruiken). De jury beoordeelt onder andere of de latte art identiek is, creatief, met contrast en daarnaast kijken ze naar de algehele performance.

Dutch Brewers Cup

Hier gaat het om het maken van een prachtige filterkoffie! Deze wedstrijd bestaat uit 2 rondes; een compulsory ronde en een open ronde. In de compulsory ronde krijgt de deelnemer een onbekende koffie, kort voor de wedstrijd begint. Het is aan hem/haar om deze koffie subliem te zetten, met zelfgekozen zetmethode. In de open ronde (de finale) mag de deelnemer helemaal losgaan wat betreft de koffie en presentatie. Met veel training vooraf en een zelfverzekerde presentatie is dit hét moment om punten te scoren.

Dutch Cuptasters Cup

Snelheid, scherpe zintuigen en een ongekende focus zijn vereist voor deze spannende competitie. Bij deze uitdagende wedstrijd worden 8 keer drie koppen koffie neergezet in een triangel. Twee ervan zijn identiek en één is anders. Het doel is om het afwijkende kopje eruit te halen. Degene die de meeste kopjes correct identificeert, wint.

www.horecava.nl